Ulv på Djursland er formentlig hvalp fra Ulfborg-parret
Der har været en ulv på spil på Djursland siden sommeren 2018. Nu viser en DNA-prøve, at der formentlig er tale om en hvalp fra Ulfborg-parret i Vestjylland.
Ved udgangen af 2018 blev et får nedlagt sydøst for Randers. Nu viser en DNA-analyse, at sporene kommer fra ulven med kodenavnet GW900m. Det er en ulv, som stammer fra det kuld, som i 2017 blev født ved Ulfborg i Vestjylland. Her blev det ved hjælp af kameraoptagelser dokumenteret, at det vestjyske ulvepar (Ulfborgparret) havde fået et kuld på otte hvalpe. Hvalpene var de første, og hidtil eneste ulve som er født i Danmark, siden ulven i 2012 genindvandrede efter næsten 200 års fravær.
Det er Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som overvåger ulven i Danmark for Miljøstyrelsen, som vurderer, at det med overvejende sandsynlighed er samme ulv, som siden sommeren 2018 er blevet fotograferet gentagne gange på Djursland. GW900m er en knap to år gammel hanulv og stammer altså fra Ulfborg-parret.
Takket være det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf), som er en integreret del af overvågning af ulven, og et godt samarbejde med de tyske myndigheder, har det været muligt at fastslå de seks danskfødte ulves identitet og oprindelse ved at matche deres DNA-profiler med det centraleuropæiske ulveregister. Status for de seks kendte og danskfødte ulve er således:
- GW900m dokumenteret i Vest-, Midt- og senest i Østjylland
- GW923f dokumenteret i Vestjylland (skudt på en mark)
- GW924m dokumenteret i Vestjylland, Sønderjylland og senest i Tyskland
- GW930f dokumenteret i Vestjylland, Sydvestjylland og senest i Tyskland
- GW931f dokumenteret i Vestjylland og senest i Tyskland (død efter påkørsel med bil)
- GW932m dokumenteret i Vestjylland, Sønderjylland og senest i Tyskland
Kodenavne, som slutter på f, er hunner (female), mens kodenavne, som slutter på m, er hanner (male).
For yderligere oplysninger, kontakt venligst videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum Kent Olsen kent@nathist.dk /+45 40 27 20 30 eller seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Peter Sunde psu@bios.au.dk/ +45 20 63 07 04.