Forskere og frivillige har nu endegyldigt dokumenteret forekomsten af en hunulv i Vestjylland. Hunulven er identificeret som en unge fra Göritz-Klepzig-koblet fra sydvest for Berlin.
Den 22. februar 2017 fremlagde Naturhistorisk Museum Aarhus og DCE-Aarhus Universitet fotos og videomateriale fra vildtkameraer, som med overvejende sandsynlighed tydede på forekomsten af et ulvepar i Vestjylland. Det bestyrkes nu af yderligere en videooptagelse af to ulve sammen, som opfylder de tyske dokumentationskrav for med sikkerhed at kunne sige, at der er tale om ulv, samt uafhængige DNA-prøver, som ikke bare indeholder DNA fra en hunulv, men som også angiver hunulvens identitet og oprindelse. Dermed er der siden 2012 identificeret i alt fem forskellige ulveindivider i Danmark: fire hanner og én hun.
Frivillige spiller en central rolle
DNA-profilen, som dokumenterer hunulven, stammer fra to forskellige afføringsprøver, som er blevet indsamlet i november 2016 og januar 2017 af de frivillige Thomas Boesdal, Jonas Siim Jensen og Søren Krabbe, mens den nye video af de to ulve fra den 3. marts 2017 stammer fra et af de aktuelt 8 vildtkameraer Naturhistorisk Museum Aarhus og DCE-Aarhus Universitet har sat op i området og som regelmæssigt tilses af Leif Meldgaard, der ligesom andre frivillige privatpersoner hjælper med feltarbejde og løbende registrering og videreformidling af informationer og iagttagelser fra den øvrige offentlighed.
”Naturhistorisk Museum Aarhus har en lang tradition for at opbygge viden om arters udbredelse baseret på Citizen science (borgerdrevet videnskab), hvor frivillige privatpersoner hjælper forskerne med at indsamle data. Siden ulvens genindvandring til Danmark i 2012 har vi erfaret, at bidrag fra engagerede frivillige privatpersoner spiller en central rolle i at tilvejebringe data, der kan danne grundlag for forvaltningen af ulv i Danmark,” siger forsknings- og samlingschef Kent Olsen, Naturhistorisk Museum Aarhus.
Hunulven er indvandret fra det østlige Tyskland
Takket være det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf) som Aarhus Universitet er en del af, har det været muligt at fastslå hunulvens identitet og oprindelse ved at matche dens DNA-profil med det centraleuropæiske ulveregister. Ud fra DNA-profilen kan det fastslås, at hunnen, som har fået kodenavnet GW675f, er datter af Göritz-Klepzig-koblet fra sydvest for Berlin, hvor dets territorium går på tværs af grænsen mellem delstaterne Brandenburg og Sachsen-Anhalt. Da profilen ikke kendes fra tidligere, kan det ikke med sikkerhed siges, hvilket år hunulven er født. Men da dens forældre for første gang fik ulvehvalpe i 2012 og de har ynglet hvert år i 2013, 2014 og 2015, kan vi sige, at den danske hunulv som minimum snart er to år og højest kan være snart fem år. Da der ikke findes DNA-spor fra hunnen før november 2016 i Vestjylland, kan dens indvandringshistorie til Danmark ikke fastslås nærmere. Det er dog sandsynligt, at den er indvandret til Danmark gennem Schleswig-Holstein i løbet af sommeren 2016. I lige linje over land svarer dette til en afstand på 550 km fra dens fødested.